Ні для кого не секрет, що наше здоров'я прямо залежить від нашого способу життя і від того, як ми харчуємося і що саме ми їмо. Здоровий спосіб життя має на увазі, в першу чергу, правильне і здорове харчування. Сьогодні вже не піддається сумніву той факт, що за допомогою харчування можна ефективно лікувати багато хвороб і навіть коректувати генетичну схильність до деяких захворювань.
Останнім часом все більше число людей замислюється про своє харчування. І це зрозуміло. Стрімке зростання числа тяжких хронічних захворювань, в останні десятиліття, пов'язаний саме з кардинальною зміною структури (складу) нашого харчування. Більшість проблем зі здоров'ям пов'язано з тим, що ми стали погано харчуватися, і мало рухатися.
Передбачаю здивування: як можна погано харчуватися, коли полиці супермаркетів буквально "ломляться" від великої кількості різноманітних продуктів. Але розмова йде не про кількість, а про якість того, що ми їмо. У нашому харчуванні стали переважати сурогати продуктів, а сам смак натуральних продуктів поступово став забуватися.
Передбачаю здивування: як можна погано харчуватися, коли полиці супермаркетів буквально "ломляться" від великої кількості різноманітних продуктів. Але розмова йде не про кількість, а про якість того, що ми їмо. У нашому харчуванні стали переважати сурогати продуктів, а сам смак натуральних продуктів поступово став забуватися.
Яке харчування можна назвати здоровим? Зрозуміло, це харчування, яке дозволяє підтримувати хороший стан нашого здоров'я. Для цього необхідно щоб з їжею в організм надходили всі життєво необхідні елементи живлення: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, незамінні амінокислоти, необхідні організму мінеральні речовини та інші, біологічно важливі компоненти їжі.
Існує безліч теорій правильного та раціонального харчування. Частіше з'являються, напевно, тільки нові дієти для схуднення. На моє глибоке переконання, кожна людина повинна самостійно вибрати відповідну саме йому схему здорового харчування.
Яка з існуючих дієт і систем харчування підійде саме вам, залежить від індивідуальних особливостей вашого організму, віку, стану здоров'я, кулінарних традицій прийнятих у вашій місцевості і багато чого іншого. Краще за вас всіх цих нюансів не знає ніхто. Навчіться прислухатися до свого організму і він сам дасть вам знати, що для нього добре, а що погано.
Основною складовою деяких теорій здорового та раціонального харчування є дієти. З безлічі короткострокових "ефективних" дієт, серйозної уваги, на мій погляд, заслуговують лише лікувальні дієти. Але це окрема тема і, навіть окрема наука - дієтичне харчування. Вибираючи власну дієту, пам'ятайте, що найкраща дієта та, якою ви зможете дотримуватися все життя. В іншому випадку, крім стресу для організму і проблем зі здоров'ям короткострокові дієти вам нічого не принесуть!
Незважаючи на настільки індивідуальний підхід до здорового харчування кожної окремої людини, існує кілька принципів правильного харчування корисних всім без винятку. Назвемо їх заповідями здорового харчування.
Кілька заповідей здорового харчування
Перша заповідь здорового харчування - це помірність у їжі. Пам'ятайте, що недоесть завжди краще, ніж переїсти! Вставайте з-за столу з відчуттям легкого недоїдання. Парадокс полягає в тому, що в цьому випадку ваш організм засвоїть набагато більше корисних речовин, ніж, якщо ви наїдяться, що називається "від пуза". Робота травних органів буде чіткою і відлагодженою. Щоб зрозуміти, чому так відбувається, спробуйте уявити (не випробовуйте техніку, вона набагато слабкіше нас!) Що відбудеться, якщо ви в пральну машину, розраховану на 4 кг білизни, завантажте 10 кг. Якщо машина не зламається, то випере вона білизна точно дуже погано.
Друга заповідь здорового харчування - це натуральні продукти. Тільки натуральні продукти приносять користь здоров'ю й організму. Ніякі вітамінно-мінеральні комплекси і БАДи ніколи не зможуть компенсувати відсутність в їжі бобів, злаків, свіжих овочів, фруктів і ягід! З приводу вітамінів та БАДів, моя вам порада: відноситеся до них як до лікарських препаратів, тобто їх можна приймати тільки у разі крайньої необхідності (клінічних показаннях і призначення лікарем). В натуральних продуктах є абсолютно все необхідне для повноцінної життєдіяльності нашого організму.
Третя заповідь здорового харчування - їжа повинна бути різноманітною. Не можна харчуватися лише декількома продуктами, якими б корисними вони не були. У природі немає продукту, який би увібрав в себе все, навіть найважливіші, компоненти харчування!
Четверта заповідь здорового харчування - рафіновані продукти шкідливі. Очищаючи продукти від "баластних речовин", наша харчова промисловість видаляє з них всі біологічно цінні компоненти: вітаміни, мінерали, харчові волокна, незамінні амінокислоти і т.д. Очищена біле борошно вищих сортів, картопляний (та й будь-який інший) крохмаль, рафінована рослинна олія - це все "енергетичні пустушки". У рафінованих продуктах немає нічого життєво необхідного нашому організму! Це вуглеводи і жири в чистому вигляді. Всі клітини нашого організму постійно оновлюються, відмирають і видаляються одні, на їх місці створюються інші. Для забезпечення цих процесів потрібні не жири та вуглеводи, а ті самі "баластні речовини": амінокислоти, вітаміни, мінерали та ін
П'ята заповідь здорового харчування - вживайте в їжу тільки ті продукти, в корисності яких для вашого організму ви впевнені. Дійте за принципом: сім разів подумай - один раз з'їж! Якщо виникають сумніви в користі якогось продукту, не будете їсти його, не треба експериментувати з власним здоров'ям - воно у нас одне!
Ну і остання заповідь - харчуйтеся природно. У будь-якого народу, в кожній місцевості існують свої певні кулінарні традиції, набір основних продуктів харчування, до яких організм найбільш пристосований, до яких він адаптувався протягом багатьох століть (і навіть тисячоліть). Народ з приводу цієї заповіді вже висловився: "суші їжа не наша, наша - каша".
Піраміда здорового харчування
Кожен з вас напевно чув про піраміду здорового харчування "побудованої" дієтологами. В основі цієї піраміди правильного та раціонального харчування знаходяться злаки та продукти зі злаків: хлібобулочні і макаронні вироби. Злаки повинні становити в нашому раціоні не менше 45-50% їжі, що вживається. Так ось саме з них найкраще і почати перехід до здорового і раціонального харчування.
Вживаючи в їжу цільнозернові (неочищені) продукти і хліб з цільнозернових (обойному) борошна грубого помелу ви надасте неоціненну послугу свого здоров'я та здоров'я близьких вам людей. Каша з цільнозернових крупи на сніданок - це заряд бадьорості на цілий день і "щеплення імунітету".
Зерновий (цільнозернових) хліб
Хліб з цельнозерновой муки по праву назван лечебным продуктом против ожирения, сахарного диабета, атеросклероза, пониженной моторики кишечника. Зерновой хлеб эффективно удаляет вредные вещества из организма - соли тяжелых металлов, радиоактивных вещества, ядовитые компоненты, остатки продуктов биологического происхождения, увеличивает продолжительность жизни.
Зерно спочатку розмелюють, а потім пропускається через сито (просівається). Чим дрібніше помел, тим більше "баластних речовин" можна відсіяти. Найбільш "чиста", в цьому сенсі, борошно - це борошно вищих сортів. Дрібний помел дозволяє відсіяти абсолютно все "домішки" (включаючи вітаміни, ненасичені жирні кислоти, мінерали, тощо), залишивши лише чистий крохмаль (чисті вуглеводи). Поживна цінність такої муки (кількість ккал) дійсно дуже висока. Але з точки зору біологічної цінності продукту - це вуглеводна "пустишка". У такій борошні не залишається нічого корисного і необхідного для організму, з усього розмаїття, закладеного в незбиране зерно природою.
Шпалерна борошно грубого помелу - це найбільший помел борошна. Відповідно, ціни, знизившись шпалерного борошна проводиться через велике сито. При шпалерному помелі в борошні залишаються абсолютно всі складові зерна. Це і квіткова оболонка зерна, і алейронового шар, і зерновий зародок. Соответстственно, у обойному борошні зберігається вся біологічна цінність цільного зерна, і всі його цілющі якості для організму людини.
Уже в наш час дієтологи встановили, що найкращим джерелом заліза, цинку і харчових волокон можуть служити вироби з борошна грубого помелу. Вони закликають, є хліб зі шпалерного (цільнозернових) борошна, що містить всю палітру мінеральних елементів, вітамінів групи В, вітамін Е, харчові волокна, ненасичені жирні кислоти. В якій вже раз старина мала рацію. Національні системи живлення складалися протягом багатьох століть шляхом жорсткого відбору продуктів харчування корисних для організму.
Немає коментарів:
Дописати коментар